Erwtensoep

Heerlijk als het kouder begint te worden, erwtensoep! Hier mijn versie zoals mijn moeder hem maakt en zoals ik hem dus dus lekker vind. Natuurlijk kun je ook spek toevoegen maar ik vind dat zelf niet lekker in deze soep.

DSC_0860

Nodig voor 8 personen:

  • 500 gram spliterwten
  • 300 gram hamlappen
  • 300 gram winterpeen in blokjes van circa 1 bij 1 centimeter
  • 450 gram knolselderij in blokjes van circa 1 bij 1 centimeter
  • 450 gram prei gesneden in halve ringen
  • 1 grote of 2 kleine uien in blokjes gesneden
  • 7 tot 8 runderbouillon blokjes
  • 1 zakje bladselderij, gesneden
  • zout & peper
  • rookworst naar keuze

Doen:

  • Was de spliterwten in koud water.
  • Breng de spliterwten met 2 liter water, 7 runderbouillon blokjes en de hamlappen aan de kook.
  • Zet het vuur zacht en verwijder steeds het schuim wat ontstaat met een schuimspaan.
  • Voeg na circa 1 uur (de spliterwten vallen dan een beetje uit elkaar) de winterpeen, knolselderij en ui toe en laat dit nog zeker 30 minuten op zacht vuur meekoken.
  • Roer regelmatig door de soep om aankoeken te voorkomen.
  • Voeg de prei  toe en laat het geheel nog circa 1 uur pruttelen op laag vuur.
  • Blijf tussendoor goed roeren zodat de soep niet aankoekt aan de pan.
  • Indien het vlees nog niet uit elkaar is gevallen haal je de grote stukken eruit en snijd je deze fijn.
  • Voeg de bladselderij toe en roer het geheel door. Indien nodig voeg je nog een bouillonblokje en zout en peper toe.
  • Voeg de rookworst toe.

Tips:

  • Wanneer je tussendoor van de soep proeft gebruik dan altijd een schone lepel!
  • Bij grote hoeveelheden erwtensoep de soep meteen in kleine porties verdelen. Erwtensoep moet binnen twee uur terug gekoeld worden anders bestaat de kans dat hij zuur wordt.
  • Je kunt de erwtensoep ook snel terug koelen door de gootsteen te vullen met koud water en de pan erin te zetten. Om de 15 minuten even het water vervangen totdat de soep goed is afgekoeld.
  • De soep is de tweede dag nog lekkerder, dat vind ik dan!
  • Erwtensoep is erg geschikt om in te vriezen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s