Kaas-uienbrood

Applaus voor Sam!

Gisteren was zo’n dag waarvan ik dacht hem compleet onder controle te hebben. Een spelletje spelen op school, wat boodschappen doen en dan zou ik de hele middag de tijd hebben om iets te maken waar ik zin in had. Ik had bedacht een uienbrood te gaan maken, een beetje van Rudolph (24 Kitchen) en een beetje van mezelf. Rond 12.30 uur kreeg ik een bericht van een lieve vriend van ons dat hij NU tijd had om Sam zijn kamer af te maken (werkelijk, hij kan echt alles maken van een stuk hout!). Tuurlijk komt u maar, ik was in de veronderstelling dat we binnen twee uur klaar zouden zijn en dat ik dan alsnog de keuken in zou duiken. Dat duurde dus iets langer (sorry klusvriend, ik ben niet zo goed in het inschatten van klusdingen maar het was enorm gezellig en ik heb weer veel geleerd!). Tsja, rond vijven had ik meer zin in een glas wijn dan klooien met deeg. Sam wist van mijn uienbrood plannen af en laat hij nou echt gek op uien zijn, een grote teleurstelling dus voor hem. Zo slim als hij is kwam hij ook meteen met de oplossing, hij ging dat uienbrood wel even gaan maken. Ik had nog even mijn twijfels maar vond mijn wijntje ook wel erg lekker en ik vind het belangrijk dat mijn kinderen kunnen koken (iets met ‘handig voor later’). Zo gezegd zo gedaan, het recept met hem doorgenomen en hij ging aan de slag. Oké, er vloog wat deeg tegen de keukenkastjes, zijn kleren konden meteen in de wasmachine maar wat was het goed!!!!!!!
Er bleef nog wat deeg over en daar hebben we net nog even een uienbroodje van gemaakt (inmiddels ook al in onze magen). De enige wijziging die we nog hebben aangebracht is de ovenstand, niet de gewone ovenstand gebruiken maar hete lucht, dit zorgt voor een knapperige bodem.

Dus bij deze… Lieve Sam, mijn complimenten, het was heerlijk!!!
En voor diegene die het niet weten, hij is pas 10 jaar maar kan al aardig zijn mannetje staan in de keuken.

Kaas-uienbrood

Nodig:

  • 500 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 1 theelepel honing
  • 12 gram gedroogde gist
  • 265 milliliter water
  • 12 gram zout
  • 450 gram uien, in dunne ringen gesneden
  • 250 gram belegen geraspte kaas
  • paprikapoeder

Doen:

  • Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, honing, gist en water tot een papje.
  • Strooi het zout over de rand van de bloem (zout direct op gist gaat niet zo goed).
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan het papje in het midden en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Bestrooi het deeg met wat bloem, verpak het in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de hete lucht oven voor op 180 graden.
  • Haal na een half uur het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer door. Verdeel in drie porties en rol het met de deegroller uit tot een ovale lap van ongeveer drie millimeter dikte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de lappen deeg. Bestrooi het deeg met wat paprikapoeder, leg vervolgens de uien erop en daarna de geraspte kaas
  • Bak het geheel in circa 20 tot 25 minuten gaar in de oven.

Tips:

  • Gebruik ook eens een andere kaas, bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère, Mozzarella, blauwe kaas of Cheddar.
  • Ook lekker met gehalveerde cherrytomaten, champignons of reepjes paprika.
Advertenties

Een gedachte over “Kaas-uienbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s