Salade van krieltjes en tonijn

Een blikje tonijn, I love it! Je kunt er alle kanten mee op, bij de borrel, door de pasta, op de boterham of door een salade zoals in dit recept. De vraag die ik vaak krijg is “gebruik je tonijn op basis van water of op basis van olie”. Eigenlijk deed ik maar wat 🙂 en dat pakte gelukkig altijd goed uit. Niet zo lang geleden won ik het boek “Koken met vis uit blik” van Bart van Olphen en hierin stond het antwoord. Ik citeer: “Vis op water bij voorkeur voor koude bereidingen en vis op olie voor zowel warme als koude bereidingen. De reden: vis op water is droger dan vis in olie. De vis zal door verwarming verder uitdrogen. Daarom doet magere vis als tonijn op water het goed met vette producten als mayonaise en kaas.”

Nu nog even over Bart van Olphen. Bart zet zich in voor duurzame vis, werkt ondertussen samen met Jamie Oliver waar hij een eigen channel heeft op Jamie Olivers Foodtube Network. En, volg hem vooral op Instagram waarin hij je in filmpjes van 15 seconden laat zien hoe je een duurzaam gevangen visje bereidt.

Aardappel tonijnsalade

Nodig voor 4 personen als maaltijd:

  • 600 gram krieltjes in de schil
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 sjalotje, heel fijn gesneden
  • 1 lente uitje, in ringetjes
  • 100 gram zwarte olijven, gehalveerd of in ringetjes
  • 100 gram zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
  • 40 gram kappertjes
  • 1 courgette, in halve manen gesneden
  • klein zakje sla
  • 2 blikjes tonijn, uitgelekt
  • Olijfolie
  • zout en peper

Doen:

  • Was de krieltjes en snijdt de wat grote exemplaren doormidden, kook ze gaar in een pan met water en wat zout.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de courgettes op hoog vuur aan beide kanten lekker bruin.
  • Meg de mayonaise met de knoflook, het sjalotje en de tonijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer alle ingrediĂ«nten door elkaar en garneer met wat ringetjes lente ui.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s