Appelplaattaart

Vier je een verjaardag en heb je voldoende taart nodig? Dan is dit een aanrader, je haalt er 20 stukken uit! Appels die geschikt zijn voor een appeltaart zijn Jonagold, Goudrenet, Cox Orange, Elstar en Granny Smith, deze behouden hun stevigheid na het bakken.

Appelplaatkoek

Nodig voor de basis:

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • geraspte schil van één citroen
  • 250 gram suiker
  • 100 gram maïzena
  • 300 gram bloem
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 4 eetlepels melk
  • snufje zout

Nodig voor de vulling:

  • 2 kilo appels, geschild en in partjes
  • rozijnen, half uurtje geweld in warm water
  • scheutje citroensap
  • 1/3 potje abrikozenjam
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels suiker
  • kaneel naar smaak
  • Geschaafde amandelen (optioneel), geroosterd

Doen:

  • Zorg dat de rozijnen in het warme water staan.
  • Begin met het schillen en in partjes snijden van de appels. Scheutje citroensap toevoegen, 3 eetlepels suiker en kaneel naar smaak. Zet de appelpartjes even aan de kant.
  • Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
  • Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg één voor één de eieren toe en wacht steeds tot het ei is opgenomen door het beslag.
  • Zout, melk en bakpoeder toevoegen en er doorheen roeren.
  • Zeef de maïzena en de bloem en voeg dit toe aan het mengsel en mix dit nog even goed door.
  • Vet je bakplaat in en vul deze met het beslag.
  • Verdeel de rozijnen over het beslag. Ik kies ervoor om de rozijnen onder de appels te doen zodat ze niet verbranden en bitter worden.
  • Leg de appels dakpansgewijs op het beslag.
  • Zet de appelplaattaart in het midden van de oven en bak deze gaar in ongeveer 25 minuten.
  • Controleer met een satéprikker of het deeg gaar is, prik in het midden van de taart, als de satéprikker er droog uit komt is de appelplaattaart gaar.
  • Verwarm de honing met de jam in een steelpannetje, je zult zien dat de jam wat dunner wordt.
  • Met een kwastje smeer je de jam voorzichtig uit over de appelplaattaart.
  • Eventueel garneren met de geroosterde amandelen.

Tips:

  • Slagroom mag natuurlijk niet ontbreken.
  • Deze appeltaartplaat kun je ook prima snijden met de pizzasnijder!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s