Granola

Wanneer havervlokken in de melk of yoghurt gaan dan griezel ik ervan. Die structuur, vreselijk, ik krijg het niet weg. Wanneer je havervlokken gaat roosteren dan wordt het een knapperig geheel en daar maak je mij dan wel weer blij mee. Granola dus, eigenlijk gewoon een mengsel van geroosterde havervlokken, noten en gedroogd fruit. Het voordeel van zelf maken is dat je precies weet wat erin gaat en dat je het kunt aanpassen naar je eigen smaak. Je eet het met yoghurt, kwark of melk en als je wilt kun je er ook nog vers fruit aan toevoegen. Een prima begin van de dag dus!

Granola met yoghurt en vruchten

Nodig voor een grote pot:

  • 200 gram havervlokken
  • 150 gram ongezouten noten
  • 50 gram zaden en/of pitten
  • 150 gram gedroogd fruit
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel

Ongezouten noten, bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen en pistachenoten.
Zaden en pitten, bijvoorbeeld pijnboompitten, lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.
Gedroogd fruit, bijvoorbeeld rozijnen, cranberry’s, abrikozen, appel, dadels, mango, gember, blokjes kokos en banaan.

Doen:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (geen hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de havervlokken, noten en zaden en pitten over de bakplaat.
  • Verdeel de kokosolie, honing en kaneel over het mengsel en zet de  bakplaat in de oven.
  • Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten voordat je granola klaar is. Schep het wel elke vijf minuten even om.
  • Is je granola goed, schep het dan nog één keer door en laat het afkoelen. Pas als het is afgekoeld voeg je het gedroogde fruit toe.
  • Schep het geheel over in een grote weckpot.

Tip:

  • Zelf hak ik de noten en het gedroogde fruit in grove stukken.
Advertenties