Vegetarische lasagne met vier soorten kaas

Vier soorten kaas klinkt altijd goed :-). Spijt dat ik dit recept niet eerder heb gemaakt, van Boor van Domaine Malpas kookt. Zij en haar man zijn de eigenaren van Domaine Malpas, een kleinschalig vakantieverblijf in de Aveyron, Zuid Frankrijk. Haar recepten verzamelt ze op haar site!

Nodig voor 6 tot 7 personen:
2 aubergines
1,5 courgette
1 grote prei
3 tenen knoflook
1 grote ui
2 grote blikken hele goede pomadori tomaten
2 bollen mozzarella
150 gram gorgonzola
150 gram vers geraspte parmezaan
150 gram geraspte belegen kaas
10 takjes verse tijm
4 takjes verse rozemarijn
3 theelepels oregano (mag gedroogd)
peper & zout
olijfolie
40 g boter
40 g bloem
500 ml koude melk
1 pak dunne lasagne bladen (je hebt die in 25 minuten al klaar zijn
1 goede handvol basilicum

Doen:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de de groente.
Snijd de aubergine in ronde plakken hooguit een cm dun, liever dunner.
Doe in een bakje olijfolie, pers een teen knoflook erin uit en doe er zout bij.
Leg de aubergine op bakpapier op een bakplaat en kwast ze één voor één in met de olijfolie.
Schuif ze de voorverwarmde oven in, ze moeten echt een mooie bruine kleur krijgen.
Dus dat is zeker een minuut of 10 als het niet meer is.
Steeds wanneer je een laag klaar hebt leg je die even opzij op een bord.

Ondertussen kun je de tomatensaus maken.

Snijd de ui en de knoflook fijn, de prei in dunne ringetjes en de courgette in kleine blokjes.
Bak ze alvast een beetje aan in olijfolie in een pan met een dikke bodem.
Wanneer ze mooi glazig zijn doe je er de blikken pomodori tomaten bij.
Doe ook alle verse kruiden erbij behalve de basilicum.
Nu mag de boel langdurig gaan pruttelen. Hoe langer hoe lekkerder.
Je kookt de pomodori tomaten eigenlijk gewoon fijn.
Breng op smaak met peper & zout.

Snijd nu de mozzarella in dunne plakjes en doe hetzelfde met de gorgonzola.

Maak nu de bechamelsaus.
Laat 40 gram boter zachtjes smelten, wanneer hij gesmolten is doe je de bloem erbij.
Blijf goed roeren en schenk langzaam de koude melk erbij, ik gebruik hiervoor een garde.
Zorg dat er geen klontjes in je saus komen.

Pak nu een grote ovenschaal (34 cm bij 24 cm ongeveer) en begin met een laag tomatensaus.
Daarover heen doe je de aubergine hij hoeft niet de hele oppervlakte te bedekken.
Dan doe je een paar plakken mozzarella, en gorgonzola. Leg er een paar blaadjes basilicum tussen.
Vervolgens beleg je de hele schaal met lasagne bladeren. Druk een beetje aan.
De lasagne bladeren bestrijk je met een laagje bechamelsaus (met een spatel gaat dat prima).
Doe op het laagje een beetje van de parmezaan en de andere geraspte kaas.

En dan begin je weer met een laag tomatensaus, aubergine enzovoort.
Zorg dat je laatste laag bladeren bedenkt zijn met de bechamelsaus, de resterende parmezaan en de belegen geraspte kaas.
Hierdoor krijgt de vegetarische lasagne met vier soorten kaas namelijk een lekker knapperige bovenkant.